Przepis na ciastka Katarzynki

Każdemu smakoszowi słodkich specjałów znane są bardzo dobrze pyszne ciastka – katarzynki, których nazwa może nam się kojarzyć ze świętem Katarzyny. Ich niepowtarzalny smak utkwił wszystkim, którzy spróbowali tych wyśmienitych pierniczków głęboko w pamięci. Każdy już w podświadomości będzie posiadał głęboko utrwalone wspomnienie ich idealnego smaku i bogatego miodowo – korzennego aromatu kojarzącego się wielu z nas z czasem dzieciństwa.

W czym zatem tkwi tajemnica ich niepowtarzalnego smaku, któremu nie równają się żadne inne piernikowe rarytasy, które opiewane były nawet w poezji znamienitych polskich twórców takich jak Franciszek Feniksowski, który pisał o nich w utworze pod tytułem „Katarzynki! Katarzynki!”:

„Katarzynki! Katarzynki! – przysmak chłopca i dziewczynki. Najsmaczniejszy upominek to paczuszka katarzynek. Młody, stary, duży, mały zna ten specjał nad specjały. Sam król pono łyka ślinkę gdy zobaczy katarzynkę!”

Do ich przyrządzenia potrzebujemy:

  • 20 dag miodu,
  • łyżeczkę przypraw korzennych,
  • kilka łyżek karmelu,
  • 10 dag cukru pudru,
  • 40 dag mąki pszennej,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • jajko

Cały proces tworzenia specjałów  rozpoczynamy od:

  1. połączenia miodu, przypraw korzennych, cukru, karmelu, jajka
  2. a następnie mąki połączonej z proszkiem do pieczenia
  3. Nasze ciasto na początku będzie twarde ale należy bez zmartwień rozwałkować na grubość od 5 milimetrów do 1 centymetra.
  4. Do przygotowania katarzynek potrzebujemy odpowiednią foremkę do wykrawania ciastek.
  5. Kiedy będą już gotowe i uformowane należy posmarować je po wierzchniej stronie odrobiną wody w celu uzyskania gładkiej i lśniącej powierzchni a następnie ułożyć na natłuszczonej wcześniej i wysypanej mąką blaszce.
  6. Po około 15 minutach pieczenia w temperaturze 190ºC nasze pyszne ciasteczka będą gotowe.
  7. Nie można jednak ich spiec ponieważ będą one po prostu twarde i nie smaczne.